‘’Wat een onzalig plan: een dorp bouwen op het laagste punt van Nederland, op 6.75 m onder NAP. Vanuit oogpunt van klimaatverandering is dit onverantwoord, over 100 jaar ligt dit dorp op ca. 8-9 m onder NAP, dat houden we niet meer droog.’’
Dat zegt klimaatprofessor Jan Rotmans als reactie op de plannen van de gemeente Zuidplas om een compleet nieuw dorp van 8000 woningen te bouwen in het natuurgebied tussen Gouda en Zevenhuizen, met Nesselande en Nieuwerkerk aan den IJssel als buren. Andere tegenstanders noemen het idee "groot brok beton in de polder."
Ook de nieuwe JA21-voorman Joost Eerdmans is een groot voorstander om in Nederland een nieuw gebied bouwklaar te maken om de woningnood op te lossen. Hij heeft het niet over een dorp, maar zelfs een stad en heeft geen locatie genoemd.
Het polderdorpidee Zuidplas – en dat is het nog schaarse resterende deel weiland tussen Nesselande, Zuid Waddinxveen en Gouda – komt van de gemeente Zuidplas zelf. "Het wordt een nieuwe leefomgeving voor gezinnen en een- en tweepersoonshuishoudens, onder wie senioren", staat in het plan, waarin de SP tot vriend wordt gehouden met een traktatie aan sociale bouw.
De onder NAP-bezwaren van ’s lands grootste windmolensupporter Jan Rotmans wuift Zuidplas weg. ‘’Het overstromingsrisico is bijzonder klein. Door maatregelen van de waterschappen langs onze rivieren en zeearmen en vormen de 'dijken' van de spoorlijn Rotterdam-Gouda en de snelweg A20 een belangrijke belemmering."